Postane İstanbul’ da Sofia Symeonidou ile buluşuyoruz
Sevgili İstanbul Psikodrama Derneği Üyemiz,
8 Aralık 2023 tarihinde, saat 18.00 ile 20.00 arasında Postane İstanbul’ da Sofia Symeonidou ile
buluşuyoruz.
Uluslararası Katılımlı 46. Grup Psikoterapileri Kongresi’nde Bergama’da tanıştığımız ve tekrar buluşmayı heyecanla beklediğimiz Psikodrama ve Grup Terapileri yöneticisi ve eğiticisi Sofia Symeonidou, sosyodrama ve travma çerçevesinde Prof. Dr. Arşaluys Kayır moderatörlüğünde bir çalışma yapacak.
İstanbul Psikodrama Derneği olarak birarada olmanın sıcaklığını hissedeceğimiz, verimli bir toplantı olacağını düşünüyoruz.
Toplantıda ve ardından yapılacak kokteylde bir arada olmayı istiyoruz.
Komşumuz Yunanistan’dan şairin dediği gibi “…gelin birlikte derin bir soluk alalım ve ellerimizi birbirimize uzatalım.”
“…Kardeşler, barış içinde ancak
derin derin soluk alır evren.
tüm evren, taşıyarak tüm düşlerini.
Kardeşler, uzatın ellerinizi.
Barış budur işte.- Yannis Ritsos”
Istanbul Psikodrama Derneği Adına
Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Özçete
*18.00- 20.00 ARASINDA YAPILACAK ÇALIŞMANIN ARDINDAN, 20.00- 22.00 ARASINDA KOKTEYLIMIZ OLACAKTIR. ETKINLIK IÇIN SINIRLI SAYIDA KATILIMCI KABUL EDILECEKTIR.
KATILIM ÜCRETİ 500 lira’dır.
KAYIT VE BILGI IÇIN bilgi@psikodramatist.com ADRESINDEN ILETIŞIM KURABILIRSINIZ.
ETKİNLİK ADRESİ:
Postane İstanbul
Bereketzade Mahallesi Camekan Sokak No:9
Galata, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
https://postane.co/mekanlar/hol
ÇALIŞMANIN ÖZETİ
“Ön saflarda Psikodrama ve Sosyodrama: Sahada mültecilerle çalışan sosyal bilimciler için süpervizyon grupları.
Travmaya odaklanmak: psikodrama ve sosyodrama ile kapsayıcılığı ve hoşgörüyü güçlendirmek”
Bu çalışma, mültecilerle çalışan sosyal bilimcilere Moreno’nun teorisine dayanarak sağlanan iyi bir grup süpervizyonu uygulamasını göstermektedir. Söz konusu süpervizyon grupları 2016 yılından beri sürmektedir. Süpervizyon verilen kişiler Yunanistan’da yaşayan refakatsiz çocukları ve yetişkin mültecileri destekleyen bir STK’nın çalışanlarıdır. Kuruluşlarından bu yana 300’den fazla sosyal bilimci bu gruplara katılmıştır.
Sunulan modelin temel hipotezi, destek veren kişiler kendi travmatik meseleleri ile yüzleşmedikleri sürece mültecilerin travmalarını iyileştirmenin ve yaşadıkları yeni topluma entegre olmaları için onları motive etmenin mümkün olmadığıdır. Yakın zamanda yaşanmış ya da kuşaklar arası bir miras olarak aktarılan “travmanın” paylaşılması, mültecilere destek verenleri ve kendi toplumlarını etkileyen bir şimdi ve buradada karşılıklı olarak gerçekleşen bir süreçtir. Dolayısıyla travmanın iyileştirilmesi, bu otantik buluşmaya katılan tüm taraflar için faydalı etkilere sahip olacaktır. Bu anlamda travmanın iyileştirilmesi, mültecilerin sığınma talep ettikleri ülkelerdeki farkındalıklarını artırır ve entegrasyonlarını kolaylaştırır.
Çalışmanın amacı, “travma’nın evrensel varlığını kabul etmenin sosyal bilimcilerin empatisini nasıl artırdığını ve mültecileri destekleme çabalarına nasıl yardımcı olduğunu” göstermektir. Moreno’nun sosyatri felsefesine dayanan ve psikodrama ve sosyodrama yöntemlerini kullanan süpervizyon grupları, destek verenler için güvenli bir alan haline gelmekte ve kendi travmatik meseleleri ile yüzleşmelerine izin vermektedir.
Bununla birlikte travma konusunun ortaya çıkardığı evrensel bağlantıları vurgulamayı ve travmayı iyileştirmenin topluluklar üzerinde yaratabileceği karşılıklı ve dönüştürücü etkileri göstermenin yanı sıra süpervizyonun farkındalık yaratmaya nasıl katkıda bulunabileceğini ve sosyal bilimcilerin değişime aracı olmalarını nasıl destekleyebileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Çalışmanın beklenen sonuçları; psikodrama ve sosyodramanın ilgili tüm taraflar üzerindeki yaratıcı etkilerini vurgulamak ve “travmaya” odaklanarak süpervizyonu geliştirmektir. Bu etkinlik , mültecileri özgünlük ve eşitlikle nasıl karşılayabileceğimizi daha iyi anlamamıza ve toplumlarımızın daha kapsayıcı ve hoşgörülü olmasına katkıda bulunacaktır.
SOFIA SYMEONIDOU KİMDİR?
Psikoloji lisans mezunu olup Psikodrama ve Grup Terapileri yöneticisi ve eğiticisidir. Yunanistan’da yaşamaktadır. 2016’dan beri Selanik’te Psikodrama Çalışmaları Merkezi’nin yöneticiliğini yapmaktadır.
1997 yılından bu yana bir Yunan STK’sı olan ARSIS (Gençlik Desteği Sosyal Örgütü) ile işbirliği içinde insan hakları alanında çalışmaktadır. Genç suçlulara ve sosyal dışlanma tehlikesi altındaki gençlere insan hakları konusunda eğitim vermiştir. ARSIS’in bilimsel personeline ve sosyal bilimcilerine süpervizyon sağlamaktadır. Son altı yıldır, sahada mültecilerle çalışan sosyal bilimcilere destek sunmak için yeni metodolojileri organize etme ve izleme konusundaki geniş deneyimini kullanmaktadır. IAGP (Uluslararası Grup Psikoterapisi ve Grup Süreçleri Derneği) üyesidir.